«Πώς μπορούν τα σημερινά παιδιά να αγαπήσουν τα πουλιά, τα ποτάμια και τα φυτά εάν δεν έχουν γερές βάσεις κατά της διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας; 

Το orienteering έχει περιγραφεί σαν “ιστιοπλοΐα πάνω σε θάμνους”, “ράλυ αυτοκινήτου με τα πόδια”, “επίλυση σταυρόλεξου ενώ τρέχει κανείς προς τη στάση”. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιγράφουν τις δύο όψεις του αθλήματος: σωματική και πνευματική. Ο αγωνιζόμενος υποχρεούται να επιλύσει πολλά προβλήματα προσανατολισμού ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διατηρήσει ένα γρήγορα tempo τρεξίματος προκειμένου να ολοκληρώσει τον αγώνα στο συντομότερο δυνατό χρόνο

Οι αγώνες αγωνιστικού προσανατολισμού προσελκύουν τον κόσμο μέσα στο δάσος και συνδυάζοντας την άσκηση, τη γνώση και τον υγιή ανταγωνισμό, συμβάλλουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην προστασία της φύσης. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει στόχο να λύσει πολλά προβλήματα προσανατολισμού καταλήγοντας σε διάφορα χαρακτηριστικά σημεία ελέγχου (checkpoints) με τη βοήθεια εξειδικευμένων χαρτών, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διατηρήρι ένα γρήγορο tempo τρεξίματος, ώστε να προλάβει τους αντίπαλους παίκτες ή ομάδες. Είναι, δηλαδή, στην ουσία ένας αγώνας – κυνήγι θησαυρού.

Το orienteering είναι ένα άθλημα το οποίο προϋποθέτει λίγα πράγματα σε σχέση με εξειδικευμένο υλικό. Για το ξεκίνημα δεν χρειάζονται παρά αθλητικά παπούτσια ανώμαλου δρόμου, ολόσωμη φόρμα, ένας χάρτης και μία πυξίδα. Τα μακριά παντελόνια της φόρμας είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια του αγώνα διότι ο αγωνιζόμενος διασχίζει πολλές φορές περιοχές με πυκνή βλάστηση, θάμνους και βράχια. Το ίδιο σχεδόν απαραίτητες είναι και οι φανέλες με μακριά μανίκια. Τα παπούτσια πρέπει να έχουν τάπες ή εγκοπές για γερό πιάσιμο σε ανώμαλο έδαφος. Ένα ελαφρύ αδιάβροχο το οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί μέσα σε κάποια τσέπη συνιστάται σε περίπτωση βροχής. Μία σφυρίχτρα καλό είναι να έχουν όλοι οι αρχάριοι σε περίπτωση που χαθούν μέσα στο δάσος.

Το orienteering προσφέρει πρόκληση, περιπέτεια και νέες εμπειρίες σε καταστάσεις όπου απαιτείται η επίλυση προβλημάτων.

Μέσα απο μια δράση orienteering, διασκεδάζουμε, μαθαίνουμε σημαντικές πληροφορίες για το οικοσύστημα του Βερμίου, συνεργαζόμαστε με την ομάδα μας και αγωνιζόμαστε να φτάσουμε πιο γρήγορα σε όλους τους σταθμούς.

Μαθαίνουμε τη χρήση χάρτη και πυξίδας, ακονίζουμε το μυαλό και την ταχύτητά μας!

Ξεκινήστε τώρα, γιατί το δάσος είναι…γεμάτο στοιχεία!