Οι ωραιότερες mountain διαδρομές περιμένουν εκείνους που αγαπούν την αδρεναλίνη στη φύση

Το Βέρμιο αποτελεί έναν από τους πλέον κατάλληλους προορισμούς για ορεινή ποδηλασία. Διαθέτει μονοπάτια για κατάβαση Βουνού ανωμάλου δρόμου (Downhill), διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, τα οποία πλησιάζουν τα πρότυπα των διεθνών μονοπατιών, με κλίσεις οι οποίες αποτρέπουν την παραμονή νερού, σε μαλακό χώμα χωρίς χαλίκια και ρίζες, με μεγάλη κλίση και πολλές στροφές.

H ποδηλασία βουνού είναι ένα φανταστικό χόμπι και μοναδικός τρόπος γυμναστικής που συνδυάζει δύο όμορφα στοιχεία, το βουνό και το ποδήλατο. Τι καλύτερο για όσους από εσάς είστε φυσιολάτρες και αγαπάτε το δίτροχο, να απολαμβάνετε βόλτες στο βουνό. Όμως, η ποδηλασία βουνού όσο ωραία κι αν ακούγεται, απαιτεί μεγάλη προσοχή και προϋποθέτει να έχετε εξασφαλίσει ότι πληροίτε κάποιες παραμέτρους για να είστε ασφαλείς.

Το να είστε κάτοχος ειδικού ποδηλάτου (mountain bike) είναι η Νο1 απαραίτητη προϋπόθεση για τις εξορμήσεις σας. Κάντε την έρευνα που πρέπει για να καταλήξετε στο ιδανικό για εσάς! Τα ποδήλατα βουνού μοιάζουν αρκετά με τα άλλα ποδήλατα αλλά έχουν κάποια χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την απόδοση τους σε ανώμαλο έδαφος.

Δε γίνεται να κάνετε ποδηλασία βουνού αν δεν έχετε μαζί σας τα παρακάτω αξεσουάρ που είναι απαραίτητα για την ασφάλειά σας. Αυτά είναι το κράνος, τα προστατευτικά γυαλιά, οι επιγονατίδες, οι έξτρα σαμπρέλες και η τρόμπα. Επιπλέον το GPS είναι απαραίτητο για να ξέρετε που βρίσκεστε. Το νερό και κάποια μπάρα δημητριακων ή κάποιο δυναμωτικό σνακ, είναι εξίσου απαραίτητα για να σας δώσουν ενέργεια να συνεχίσετε τη διαδρομή σας.

Μεριμνήστε το φαρμακείο να έχει όλα τα απαραίτητα σε περίπτωση ανάγκης. Τέλος, κάποια επιπλέον πράγματα που καλό είναι να έχετε μαζί είναι: σουγιάς, αλουμινοκουβέρτα, τρόμπα αναρτήσεων, παλμογράφο, αδιάβροχα ρούχα, πολυεργαλείο.

Δε γίνεται να ξεκινήσετε την εξόρμησή σας χωρίς να ελέγξετε την κατάσταση του ποδηλάτου! Τσεκάρετε οπωσδήποτε την πίεση των ελαστικών, του πιρουνιού και της πίσω ανάρτησης. Ρωτήστε τον κατασκευαστή του ποδηλάτου για τις απαραίτητες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε και καθιστούν το ποδήλατο ασφαλές και πανέτοιμο για τις βόλτες σας.

Τα ειδικά πετάλια και τα ποδηλατικά παπούτσια θα σας βοηθήσουν πολύ για να κάνετε την ανάβασή σας πιο εύκολη. Μπορεί αρχικά αυτό να σας ενοχλεί αλλά θα το συνηθίσετε και θα δείτε ότι πλέον οι δύσκολες διαδρομές και οι ανηφόρες θα βγαίνουν πιο εύκολα.

Η ποδηλασία βουνού δεν είναι εύκολο άθλημα. Απαιτεί δύναμη και ενέργεια που πρέπει να διατηρήσετε για όλη τη μέρα. Συνεπώς μη τη σπαταλήσετε από την αρχή. Το cadence (οι περιστροφές του δισκοβραχίονα σε κάθε λεπτό) είναι σημαντικό για την ανάβαση προκειμένου να έχετε το σωστό ρυθμό αλλά επίσης, είναι απαραίτητη και η σωστή στάση του σώματος.

Φυσικά με την πρακτική και την εξοικείωση θα μάθετε πως να αποφεύγετε εμπόδια και δυσκολίες. Αρκεί να εξασκηθείτε στο να “σκανάρετε” σωστά τον περιβάλλοντα χώρο σας.

 

Ρωτήστε μας για το εάν υπάρχει, το διάστημα της επίσκεψης σας, η δυνατότητα δανεισμού του εξοπλισμού