Το Κατασκηνωτικό Κέντρο Καστανιάς βρίσκεται στο χωρίο Καστανιά (δημοτικού διαμερίσματος Βεροίας) 21 χλμ. από την Βέροια και 86 χλμ από την Θεσσαλονίκη.

H έκταση του είναι 10500m² και βρίσκεται μέσα σε δάσος Οξιάς με πεύκα και γρασίδι σε υψόμετρο 1200μ.

Ο κατασκηνωτικός χώρος αλλά και το γύρω περιβάλλον πολλές δυνατότητες εφαρμογής πολλών Προσκοπικών δραστηριοτήτων καθώς και άλλων δραστηριοτήτων μέσω συνεργασιών του Κέντρου με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους διάφορους τομείς δραστηριοτήτων.

Η θέση του Κέντρου στην Κ. Μακεδονία είναι ιδανική για τουριστικές και ψυχαγωγικές επισκέψεις σε πόλεις και αξιοθέατα

Μπορείτε να φτάσετε στο χώρο πολύ εύκολα μιας και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της Βόρειας Ελλάδας με άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό καθώς και στον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ.

« από 3 »

ΤΟ ΌΡΟΣ ΒΕΡΜΙΟ. ΧΛΩΡΙΔΑ.ΠΑΝΙΔΑ

Το καταπράσινο Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς βρίσκεται σε μια ιδανική τοποθεσία στη νότια πλευρά του Βέρμιου και απέχει από το χωριό της Καστανιάς μόλις 800μέτρα από αγροτικό δρόμο και 3 χιλιόμετρα από άσφαλτο. Έχει πλούσια βλάστηση που θυμίζει δάσος της Κεντρικής Ευρώπης. Το περιβάλλον είναι μαγευτικό και προσφέρεται για αποδράσεις.

Το ΠΚΚ είναι χτισμένο σε πλαγιά βουνού στα 1.200 μέτρα. Το καλοκαίρι το ομώνυμο χωριό γεμίζει από παραθεριστές αλλά και από πολλούς επισκέπτες. Στην άκρη του χωριού και σε απόσταση 2χλμ από το Κέντρο βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά !!! Στο χωριό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι η παραδοσιακή ποντιακή βραδιά ,χορευτικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα , θεατρικές παραστάσεις , event για τα μικρά παιδιά του χωριού , συναυλίες , Μountain Party με πολύ μουσική , χορό και διασκέδαση .

Η Χλωρίδα του Βερμίου. 

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Συγκεντρώνει βιοτόπους  καθώς και ιδιαίτερη χλωρίδα. To Κέντρο βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Βερμίο οι οποίες είναι πλούσιες σε βλάστηση και γεμάτες με πηγές που στολίζουν κάθε διαδρομή αλλά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βλάστησης.

Το Βέρμιο παρουσιάζει διαφορετικές ζώνες βλάστησης με κυρίαρχη αυτή που παρατηρείται στις πλαγιές του. Το Βέρμιο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σπάνιων τύπων οικοτόπων, όπως δάση κωνοφόρα  :  μαυρόπευκα (Pinus nigra) ,  συστάδες με ίταμους (Taxus baccata), δάση με πλατύφυλλες δρυς (Quercus frainetto), μικτά δάση οξιάς (Facus sylvatica) , μακεδονίτικο έλατο (Abies borisii-regis), καστανιές(Castanea sativa), αλκαλικούς τυρφώνες, στεπόμορφα λιβάδια, συστάδες με πυξούς .

Εκτός από τα παραπάνω όμως, στις πλαγιές αναπτύσσεται επίσης και η κουμαριά,  η βελανιδιά ,η δάφνη, οι φλαμουριές, ο γαύρος, ο άρκευθος , η οστριά και η αγριόκερδα, ενώ σε χαμηλά υψόμετρα καλλιεργούνται ροδακινιές, μηλιές και κερασιές

Επίσης υπάρχουν πολλοί  θάμνοι που μπορεί κανείς να δει στο όρος Βέρμιο όπως είναι τα αρκουδοπούρναρα, οι  λαγομηλιές , τα  πυξάρια, οι βατομουριές ,οι φουντουκιές, οι κρανιές,  οι  αγριοτριανταφυλλιές, οι κισσοί,  και  οι  κλιματσίδες.

Φυσικά όπως σε όλα τα βουνά  υπάρχει και η ποώδης βλάστηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το κυκλάμινο, η πρίμουλα,  η αγριοφράουλα, ο ελέβορος,  το ραδίκι, το αγπιοθυμάρι, ο κρόκος, το πεντάνευρο, ο φλώμος και οι καμπανούλες.

Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι και τα πανέμορφα αγριολούλουδα που ξεπετάγονται γεμίζοντας χρώμα και ομορφιά όλο τον τόπο. Το άγριο τσάι δεσπόζει στις πλαγιές, μαζί με αγριοτριαντάφυλλα και αγριόκρινα, με κρόκους και κυκλάμινα, με κουφοξυλιές. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι ποικιλίες μανιταριών που φυτρώνουν στα δάση του Βερμίου.

Η Πανίδα του Βερμίου
Στον ορεινό όγκο του Βερμίου συναντώνται κύρια τα ακόλουθα είδη:
Θηλαστικά: Αγριογούρουνο (Sus scrofa), Λαγός (Lepus europeus), Αλεπού (Vulpesvulpes),  Λύκος (Canis lupus), Ζαρκάδι (Capreolus capreolus) και πτερωτά: Τρυγόνι(Streptopelia turtur) , Φάσσα (Columpa palumbus), Ορεινή πέρδικα (Alectoris craeca), Κίσσα(Carrulus clandarius), Συκοφάγος (Oriolus oriolus), Κοτσίφι (Turdus merula), Τσίχλα(Turdus viscivorus) κ.ά.
Σε φάση ανάκαμψης είναι και οι πληθυσμοί πτηνών που απαντώνται στην περιοχή, κυρίως του κότσυφα, του δρυοκολάπτη αλλά και των διαφόρων ειδών αετών και γερακιών που καταγράφονται στις πλαγιές του Βερμίου.Επίσης συναντώνται σπάνια ερπετά , όπως ο λαφίτης (Elaphe quatuorlineata) και η ονυχοχελώνα (Testudo bermanni) καθώς και αμφίβια, όπως ο χτενοτρίτωνας (Triturus cristatus) και ο κιτρινογάστορας φρύνος (Bombina variegate).
Περιοχή  NATURA 2000:
Λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής του αξίας, το Βέρμιο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικοσύστημα των Στενών Αλιάκμονα το οποίο είναι το νοτιοανατολικό όριο της περιοχής μελέτης, εκτός από προστατευόμενη περιοχή NATURA, είναι ενταγμένο και στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας.
Ωστόσο το οικοσύστημα των Στενών απειλείται σοβαρά από τη λειτουργία λατομείων στην περιοχή καθώς και από λαθροθηρία. Η βλάστηση είναι πλούσια και περιλαμβάνει πλατανοδάση, μεσογειακούς θαμνώνες κ.α. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία του πολύ σπάνιου τοπικού ενδημικού φυτού Onobrychis aliacmonia. Τα Στενά του Αλιάκμονα αποτελούν σημαντικό καταφύγιο για τα αρπακτικά πτηνά, όπως είναι ο σηκιάρης (Pernis apivorus), ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus), ο φιδαετός (Ciraetus gallicus), η αετογερακίνα (Buteo rufinus), ο σταυραετός (Hieraaetus pennatus), το διπλοσάινο (Accipiter gentilis), το τσιχλογέρακο (Accipiter nisus), ο μπούφος (Bubo bubo), η γερακίνα (Buteo buteo), ο μαυροπετρίτης (Falco eleonarae), ο πετρίτης (Falco peregrinus), το δενδρογέρακο (Falco subbuteo), το μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus) και ο τσίφτης (Milvus migrans).
Το φαράγγι του Αλιάκμονα αποτελεί επίσης μεταναστευτικό δρόμο και περιοχή διαχείμασης για διάφορα είδη πάπιας και άλλα αποδημητικά πτηνά. Ο Αλιάκμονας είναι γνωστός και για τη μεγάλη ποικιλία ψαριών που ζουν στα νερά του. Η ιχθυοπανίδα του περιλαμβάνει συνολικά 26 αυτόχθονα είδη ψαριών και άλλα 4 που έχουν εισαχθεί. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένος Φορέας Διαχείρισης για τις περιοχές NATURA της περιοχής.
Χώρος για όλες τις απαιτήσειςΗ Προσκοπική κατασκήνωση στην Καστανιά δεν είναι μόνο προσκόπους αλλά για όλους όσους μπορούν να το επισκεφτούν ως επισκέπτες. Παιδιά και ομάδες νέων από διάφορους συλλόγους και διοργανωτές διακοπών μπορούν να απολαύσουν ξέγνοιαστες ημέρες στην Καστανιά. Είτε η διαμονή τους είναι μεγάλη είτε μικρή (ακόμα και μόνο μία νύχτα) η υποδομή του χώρου προσφέρει κάθε ευκαιρία για τις κατάλληλες συνθήκες.Η γειτνίαση με την Παναγία Σουμελά και την Ζωοδόχο Πηγή  σε συνδυασμό με τις πολλές  επιλογές του προγράμματος και το φυσικό περιβάλλον με δάση, δασικούς δρόμους, ρυάκια κάνουν την Προσκοπική κατασκήνωση στην Καστανιά ιδιαίτερα ελκυστική.Καιρός-κλίμα όρους ΒερμίουΤο Π.Κ.Κ είναι βρίσκεται στο όρος Βέρμιο.Η εξέταση των κλιματικών χαρακτήρων του όρους Βερμίου το εντάσσουν στο «ορεινά κλίματα» η ¨ οροκλίμα ¨
Ο καιρός επηρεάζεται από τα γύρω βουνά και τον Ποταμό Αλιάκμονα και τις λίμνες που σχηματίζει σε χαμηλότερο υψόμετρο από το Κέντρο. Το καλοκαίρι μπορείτε να υπολογίζετε σε δροσερές ημέρες (συχνά με θερμοκρασίες κάτω των 30 °C και σαφώς 10°C λιγότερους από την Βέροια – Θεσσαλονίκη ). Οι περισσότερες ημέρες του Αυγούστου είναι λίγο πιο ξηρές και πιο σταθερές από αυτές του Ιούλιου.

Τις βροχερές ημέρες, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει περίπου 10 ° C . Σε το καλοκαίρι η θερμοκρασία την νύκτα κυμαίνεται περίπου στους 20 ° C. Συνήθως υπάρχει αρκετή πρωινή υγρασία στα χόρτα και τις τέντες αντισκήνων αλλά γρήγορα με το πρώτο φως του ήλιου στεγνώνουν. Συνιστώνται ζεστοί υπνόσακοι. Περιστασιακά, το καλοκαίρι εμφανίζονται αρκετές εαρινές-θερινές βροχοπτώσεις με την μορφή καταιγίδας ,οι οποίες είναι εντονότερες σε μεγαλύτερα υψόμετρα 1650-2052 m.
Οι σκηνές σας επομένως πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες για κάθε μεταβολή του καιρού.
Στις πλαγιές του Βερμίου, ένα από τα ορεινότερα & ομορφότερα χωριά της Ημαθίας
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του Βερμίου και σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την πόλη της Βέροιας η Καστανιά είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της. Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά σε μια μαγευτική τοποθεσία ανάμεσα σε έλατα, οξιές, πεύκα, καρυδιές αλλά και μηλιές όπου συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Οι πανύψηλες και ογκώδεις καστανιές που δέσποζαν στην περιοχή μέχρι το 1920 και έδωσαν το όνομά τους στον οικισμό κόπηκαν από τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου όπου είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή και λειτουργούσαν το αναρρωτήριο των στρατευμάτων. Οι σημερινοί κάτοικοι κατάγονται από τη Σάντα του Πόντου και εγκαταστάθηκαν στη θέση του σημερινού οικισμού το 1924.
Ταυτόχρονα με το κτίσιμο του οικισμού, κτίστηκε και το σχολείο, λόγω του μεγάλου αριθμού δασκάλων και του υψηλού μορφωτικού επιπέδου των πρώτων οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στον οικισμό. Στο σχολείο αυτό δίδαξε ο δάσκαλος Ευστάθιος Αθανασιάσης και ο Γεροστάθης, η «Ψυχή της Καστανιάς» ο οποίος έγραψε το «Συντακτικό τη Ποντιακής Διαλέκτου» και την «Ιστορία και Λαογραφία της Σάντας». Η εκκλησία του οικισμού είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το 1951 κτίστηκε εκεί ο νέος ναός της Παναγίας Σουμελά, τον οποίο επισκέπτονται, ιδίως τον Αύγουστο, πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά. Το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν. Το προσκύνημα είναι παγκόσμιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥ  ΒΕΡΜΙΟΥ
Η θερμοκρασία διαμορφώνεται κυρίως, το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο, την έκθεση στον ήλιο, καθώς και το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής.Σύμφωνα με τον χάρτη των μέσων ετησίων θερμοκρασιών στον Ελλαδικό χώρο, το όρος Βέρμιο βρίσκεται ανάμεσα στις ισόθερμες των 15.5 και 16.5°C.