Η δεύτερη κατά σειρά Προσκοπική Κατασκήνωση (21 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου 1931) στην Καστανιά Βερμίου
Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι πρόσκοποι, γονείς και αδέλφια προσκόπων, καθώς και μέλη του Τοπικού Προσκοπικού Συνδέσμου.
Τα έξοδα ημερήσιας διατροφής ήταν 16 δρχ. Εάν από την ίδια οικογένεια προσερχόταν στην κατασκήνωση δύο άτομα, τα τροφεία μιας ημέρας καθορίστηκαν σε 13 δρχ. Εάν από την ίδια οικογένεια προσέρχονταν τρία και άνω θα πλήρωναν 12 δρχ. την ημέρα το καθένα.
Ο διοικητής της 10ης Μεραρχίας Γ. Μαυροσκώτης έδωσε εντολή να χορηγηθούν στην προσκοπική κατασκήνωση της Καστανιάς διάφορα υλικά (σκηνές, κλινοσκεπάσματα, χύτρες κ.ά.) με επιστροφή. Οι πρόσκοποι ανέβηκαν στην Καστανιά με δύο φορτηγά αυτοκίνητα στα οποία φόρτωσαν και τα υλικά της κατασκήνωσης.
Η ευθύνη της μετάβασης των προσκόπων στην Καστανιά ανήκε στους μαθητές Σχολής υποψηφίων υπαρχηγών Αθ. Δαβόρα, Ιωάννη Γιαμά και Φιλ.Παπαδόπουλο.
Την επόμενη μέρα από τη μετάβαση τους στην προσκοπική κατασκήνωση 25 πρόσκοποι, με ευθύνη του Φ. Παπαδοπούλου καθάρισαν το στρατόπεδο(κατασκηνωτικό χώρο) έστηναν τις σκηνές του αρχηγείου, των ενωμοτιών, της τραπεζαρίας, της διαχείρισης.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ
- Διοκητής: Γ. Γουδής
- Γραμματέας: Φιλ. Παπαδόπουλος.
- Διαχειριστής: Γ. Παυλίδης (βοηθός Κ.Τσικής)
- Αξιωματικός υπηρεσίας στρατοπέδου: Αθ.Δαβόρας.
- Χρέη μαγείρου: Ιωάννης Γιαμάς βοηθοί : Αλ. Μάντσης και Κ. Φουκαλάς.Οι δύο τελευταίοι αντικαταστάθηκαν από τους Λ. Βλαχόπουλο και Κ.Μαρκόπουλο.
Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ 1-8-1931
Στις 1-8-1931 ξέσπασε πυρκαγιά στην Καστανιά. Από τους πρώτους που έτρεξαν να βοηθήσουν ήταν οι πρόσκοποι κατασκηνωτές.Οι πρόσκοποι που βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς ήταν: Φιλ. Παπαδόπουλος, Π. Κελεμουρίδης, Δημ. Χ’’Σαράντης, Τατάτσης, Αβραάμ, Ρουμπέν, Ν. Παπαδόπουλος, Θ. Γαρουφαλίδης, Κ. Κανελίδης, Οδ.Δημάδης. Κ. Τσικής, Κ. Αμοιρίδης, Χρ. Ζανετόπουλος, Π. Χαραλαμπΐδης και Αλέξ. Μάντσης.
Για όλους αυτούς ο Τοπικός Έφορος στην ημερήσια διαταγή 34/3-8-31 έγραφε «Μεταβάντας μετά προθυμίας εις τον τόπον της εκραγείσης την 1η Αυγούστου πυρκαϊάς και δώσαντας χείρας βοηθείας εις τους Καστανιώτας και τον σταθμόν χωροφυλακής, επαινώ, ευχόμενος να ίδω τούτοις εμπνεόμενους Ζ·Λ παντός από το πνεύμα της αυταπαρνήσεως».
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Η επιστροφή των κατασκηνωτών προσκόπων στη Βέροια επήρε πανηγυρικό χαρακτήρα. Όλοι οι πρόσκοποι κατασκηνωτές την τελευταία ημέρα της κατασκήνωσης διανυκτέρευσαν στο εργοστάσιο Σωσσίδη(κοντά στην εκκλησία).Την επόμενη ημέρα, μετά τη θεία λειτουργία, οι πρόσκοποι διαιρέθηκαν σε τρεις ομάδες, μία ενωμοτία ποδηλάτων και ένα τιμητικό απόσπασμα για τη σημαία.
Από το εργοστάσιο Σωσσίδη ξεκίνησαν οι πρόσκοποι για την Βέροια. Πρώτα η ενωμοτία ποδηλάτων, στη συνέχεια η σημαία (σημαιοφόρος ο Γ. Παυλίδης), ο επικεφαλής της φάλαγγος Αθ. Δαβόρας, οι τρεις ομάδες σε φάλαγγα κατά τριάδας και στην ουρά της φάλαγγος τα μεταγωγικά του Στρατού (δίτροχα κάρα) .
Στους στρατώνες η φάλαγγα ενώθηκε με τη στρατιωτική μουσική του Σώματος Στρατού, η οποία κατά την είσοδο στην πόλη παιάνιζε στρατιωτικά εμβατήρια.
Οι Βεροιώτες για μια ακόμη φορά καμάρωσαν τους προσκόπους στην πρωτότυπη αυτή εμφάνιση τους.