Πληροφορίες

Το Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς βρίσκεται στο χωρίο Καστανιά (δημοτικού διαμερίσματος Βεροίας) 21 χλμ. από την Βέροια και 86 χλμ από την Θεσσαλονίκη. H έκταση του είναι 10500m² και βρίσκεται μέσα σε δάσος Οξιάς με πεύκα και γρασίδι σε υψόμετρο 1200μ.

Το Προσκοπικό Κέντρο αλλά και ο γύρω περιβάλλον χώρος διαθέτει  πολλές δυνατότητες εφαρμογής πολλών υπαίθριων  δραστηριοτήτων (ξυλοκατασκευές ,πορείες ,εκδρομές ,παιχνίδια, περιπάτους, εντός και εκτός του Κέντρου).

Η θέση του Κέντρου στην Κ. Μακεδονία είναι ιδανική για τουριστικές και ψυχαγωγικές επισκέψεις σε πόλεις και αξιοθέατα όπως η Παναγία Σουμελά (2χλμ), η Βυζαντινή και Αρχαία Πόλη της Βέροιας (21χλμ),οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας (30χλμ) η Θεσσαλονίκη (65χλμ), η ηρωική πόλη της Νάουσας ονομαζόμενης και πόλης του οίνου (42χλμ), η ξεχωριστή ¨Έδεσσα με τους καταρράκτες της (60χλμ) , η Πιερία με τις παραλίες και το υψηλότερο Βουνό της Ελλάδος τον Όλυμπο(100χλμ). Μπορείτε να φτάσετε στο χώρο πολύ εύκολα μιας και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της Βόρειας Ελλάδας με άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό καθώς και στον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ.

Λάβετε χρήσιμες πληροφορίες για το Π.Κ. Καστανιάς :

 • Το Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς βρίσκεται στο χωρίο Καστανιά (δημοτικού διαμερίσματος Βεροίας) 21 χλμ. από την Βέροια και 86 χλμ από την Θεσσαλονίκη.
 • H έκταση του είναι 10500m² και βρίσκεται μέσα σε δάσος Οξιάς με πεύκα και γρασίδι σε υψόμετρο 1200μ.
 • Το Προσκοπικό κέντρο αλλά και ο γύρω περιβάλλον χώρος διαθέτει δυνατότητες εφαρμογής πολλών δραστηριοτήτων.
 • Η θέση του Κέντρου στην Κ. Μακεδονία είναι ιδανική για τουριστικές και ψυχαγωγικές επισκέψεις σε πόλεις και αξιοθέατα
 • Μπορείτε να φτάσετε στο χώρο πολύ εύκολα μιας και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της Βόρειας Ελλάδας με άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό καθώς και στον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ.

[spoiler title=»Το όρος Βέρμιο ( Χλωρίδα & Πανίδα ) «]

Το καταπράσινο Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς  βρίσκεται σε μια ιδανική τοποθεσία στη νότια πλευρά του Βέρμιου και απέχει από το χωριό της Καστανιάς μόλις 800μέτρα από  αγροτικό δρόμο και 3 χιλιόμετρα  από άσφαλτο. Έχει πλούσια βλάστηση που θυμίζει δάσος της Κεντρικής Ευρώπης. Το περιβάλλον είναι μαγευτικό και προσφέρεται για αποδράσεις. Το Κέντρο είναι χτισμένο σε πλαγιά βουνού στα 1.200 μέτρα. Το καλοκαίρι το ομώνυμο χωριό γεμίζει από παραθεριστές αλλά και από πολλούς επισκέπτες. Στην άκρη του χωριού και σε απόσταση 2χλμ από το Κέντρο βρίσκεται η Ιερά Μονή  Παναγίας Σουμελά !!! Στο χωριό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι η παραδοσιακή ποντιακή βραδιά ,χορευτικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα , θεατρικές παραστάσεις , event για τα μικρά παιδιά του χωριού , συναυλίες , Μountain Party με πολύ μουσική , χορό και διασκέδαση .

Η Χλωρίδα του Βερμίου.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Συγκεντρώνει βιοτόπους  καθώς και ιδιαίτερη χλωρίδα. To Κέντρο βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Βερμίο οι οποίες είναι πλούσιες σε βλάστηση και γεμάτες με πηγές που στολίζουν κάθε διαδρομή αλλά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βλάστησης.

Το Βέρμιο παρουσιάζει διαφορετικές ζώνες βλάστησης με κυρίαρχη αυτή που παρατηρείται στις πλαγιές του. Το Βέρμιο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σπάνιων τύπων οικοτόπων, όπως δάση κωνοφόρα  :  μαυρόπευκα (Pinus nigra) ,  συστάδες με ίταμους (Taxus baccata), δάση με πλατύφυλλες δρυς (Quercus frainetto), μικτά δάση οξιάς (Facus sylvatica) , μακεδονίτικο έλατο (Abies borisii-regis), καστανιές(Castanea sativa), αλκαλικούς τυρφώνες, στεπόμορφα λιβάδια, συστάδες με πυξούς .

Εκτός από τα παραπάνω όμως, στις πλαγιές αναπτύσσεται επίσης και η κουμαριά,  η βελανιδιά ,η δάφνη, οι φλαμουριές, ο γαύρος, ο άρκευθος , η οστριά και η αγριόκερδα, ενώ σε χαμηλά υψόμετρα καλλιεργούνται ροδακινιές, μηλιές και κερασιές

Επίσης υπάρχουν πολλοί  θάμνοι που μπορεί κανείς να δει στο όρος Βέρμιο όπως είναι τα αρκουδοπούρναρα, οι  λαγομηλιές , τα  πυξάρια, οι βατομουριές ,οι φουντουκιές, οι κρανιές,  οι  αγριοτριανταφυλλιές, οι κισσοί,  και  οι  κλιματσίδες.

Φυσικά όπως σε όλα τα βουνά  υπάρχει και η ποώδης βλάστηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το κυκλάμινο, η πρίμουλα,  η αγριοφράουλα, ο ελέβορος,  το ραδίκι, το αγπιοθυμάρι, ο κρόκος, το πεντάνευρο, ο φλώμος και οι καμπανούλες.
Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι και τα πανέμορφα αγριολούλουδα που ξεπετάγονται γεμίζοντας χρώμα και ομορφιά όλο τον τόπο. Το άγριο τσάι δεσπόζει στις πλαγιές, μαζί με αγριοτριαντάφυλλα και αγριόκρινα, με κρόκους και κυκλάμινα, με κουφοξυλιές. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι ποικιλίες μανιταριών που φυτρώνουν στα δάση του Βερμίου.

Η Πανίδα του Βερμίου
Στον ορεινό όγκο του Βερμίου συναντώνται κύρια τα ακόλουθα είδη: Θηλαστικά: Αγριογούρουνο (Sus scrofa), Λαγός (Lepus europeus), Αλεπού (Vulpes vulpes),  Λύκος (Canis lupus), Ζαρκάδι (Capreolus capreolus) και πτερωτά: Τρυγόνι (Streptopelia turtur) , Φάσσα (Columpa palumbus), Ορεινή πέρδικα (Alectoris craeca), Κίσσα(Carrulus clandarius), Συκοφάγος (Oriolus oriolus), Κοτσίφι (Turdus merula), Τσίχλα(Turdus viscivorus) κ.ά.

Σε φάση ανάκαμψης είναι και οι πληθυσμοί πτηνών που απαντώνται στην περιοχή, κυρίως του κότσυφα, του δρυοκολάπτη αλλά και των διαφόρων ειδών αετών και γερακιών που καταγράφονται στις πλαγιές του Βερμίου.Επίσης συναντώνται σπάνια ερπετά , όπως ο λαφίτης (Elaphe quatuorlineata) και η ονυχοχελώνα (Testudo bermanni) καθώς και αμφίβια, όπως ο χτενοτρίτωνας (Triturus cristatus) και ο κιτρινογάστορας φρύνος (Bombina variegate).

Περιοχή  NATURA 2000:
Λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής του αξίας, το Βέρμιο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικοσύστημα των Στενών Αλιάκμονα το οποίο είναι το νοτιοανατολικό όριο της περιοχής μελέτης, εκτός από προστατευόμενη περιοχή NATURA, είναι ενταγμένο και στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας. Ωστόσο το οικοσύστημα των Στενών απειλείται σοβαρά από τη λειτουργία λατομείων στην περιοχή καθώς και από λαθροθηρία. Η βλάστηση είναι πλούσια και περιλαμβάνει πλατανοδάση, μεσογειακούς θαμνώνες κ.α. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία του πολύ σπάνιου τοπικού ενδημικού φυτού Onobrychis aliacmonia. Τα Στενά του Αλιάκμονα αποτελούν σημαντικό καταφύγιο για τα αρπακτικά πτηνά, όπως είναι ο σηκιάρης (Pernis apivorus), ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus), ο φιδαετός (Ciraetus gallicus), η αετογερακίνα (Buteo rufinus), ο σταυραετός (Hieraaetus pennatus), το διπλοσάινο (Accipiter gentilis), το τσιχλογέρακο (Accipiter nisus), ο μπούφος (Bubo bubo), η γερακίνα (Buteo buteo), ο μαυροπετρίτης (Falco eleonarae), ο πετρίτης (Falco peregrinus), το δενδρογέρακο (Falco subbuteo), το μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus) και ο τσίφτης (Milvus migrans). Το φαράγγι του Αλιάκμονα αποτελεί επίσης μεταναστευτικό δρόμο και περιοχή διαχείμασης για διάφορα είδη πάπιας και άλλα αποδημητικά πτηνά. Ο Αλιάκμονας είναι γνωστός και για τη μεγάλη ποικιλία ψαριών που ζουν στα νερά του.  Η ιχθυοπανίδα του περιλαμβάνει συνολικά 26 αυτόχθονα είδη ψαριών και άλλα 4 που έχουν εισαχθεί. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένος Φορέας Διαχείρισης για τις περιοχές NATURA της περιοχής.

[/spoiler]

[spoiler title=»Χώρος δράσεων, εξορμήσεων ,εκδηλώσεων ,φεστιβάλ, συναντήσεων»]

Η Προσκοπική κατασκήνωση στην Καστανιά δεν είναι μόνο προσκόπους αλλά για όλους όσους  μπορούν να το επισκεφτούν ως επισκέπτες.  Πολλά παιδιά και ομάδες νέων από διάφορους  συλλόγους και  διοργανωτές διακοπών μπορούν να απολαύσουν ξέγνοιαστες ημέρες στην Καστανιά.  Είτε η διαμονή τους είναι μεγάλη είτε μικρή (ακόμα και μόνο μία νύχτα) η υποδομή του χώρου προσφέρει κάθε ευκαιρία για τις κατάλληλες συνθήκες.

[/spoiler]

[spoiler title=»Χώρος εξορμήσεων / σεμιναρίων / περιβαλλοντολογικών δράσεων σχολείων»]

Το όμορφο περιβάλλον του Προσκοπικού Κέντρου έχει  πλούσια βλάστηση που θυμίζει δάσος της Κεντρικής Ευρώπης. Το περιβάλλον εκεί είναι μαγευτικό και προσφέρεται για αποδράσεις στη φύση. Το ΠΚΚ είναι χτισμένο στην πλαγιά του βουνού στα 1.200 μέτρα.Μπορείτε να πραγματοποιήσετε φανταστικές πορείες στις περιοχές NATURA 2000 που βρίσκονται  μερικά χιλιόμετρα παρακάτω , πορεία και επίσκεψη στο αιολικό πάρκο της εταιρίας GAMESA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ AΕ
Περιβαλλοντολογικές Ομάδες Σχολείων, Ομάδες Διάσωσης , Εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού είναι λίγοι από αυτούς που προτίμησαν το Κέντρο. Προσφέρουμε απλά καταλύματα (διανυκτέρευση σε σκηνές με ράντζα  ή σε κοιτώνες 20 ατόμων με σταθερά κρεβάτια), καθώς και εγκαταστάσεις υγιεινής και μαγειρέματος. Τεχνικό εξοπλισμό όπως βιντεοπροβολέας  και σύνδεση στο Διαδίκτυο για την υποστήριξη σεμιναρίου ή σχολικής εκδήλωσης. Τα πλατό του  Προσκοπικού Κέντρου Καστανιάς  είναι επαρκή  για πραγματικά  μεγάλες  εκδηλώσεις. Ο διαθέσιμος χώρος, η τρέχουσα παροχή νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει μια δράση 200 επισκεπτών. Έχοντας μια πραγματικά μεγάλη κουζίνα(40 m²) , οι συμμετέχοντες μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις  ανάγκες τους στις διάφορες εκδηλώσεις τους.

Η γειτνίαση με την Παναγία Σουμελά και την Ζωοδόχο Πηγή  σε συνδυασμό με τις πολλές  επιλογές του προγράμματος και το φυσικό περιβάλλον με δάση, δασικούς δρόμους, ρυάκια κάνουν την Προσκοπική κατασκήνωση στην Καστανιά ιδιαίτερα ελκυστική.

[/spoiler]

[spoiler title=»Περίοδος λειτουργίας»]

Τα δύο εξωτερικά πλατό του Προσκοπικού Κέντρου Καστανιάς  είναι διαθέσιμα από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Το Κέντρο είναι  ανοικτό μόνο όταν αναμένονται επισκέπτες.  Η έγκαιρη αίτηση διαμονής είναι επομένως απαραίτητη ώστε να μην αντιμετωπίσετε κλειστές πόρτες.

[/spoiler]

[spoiler title=»Καιρός-κλίμα όρους Βερμίου»]

Το Π.Κ.Κ είναι βρίσκεται στο όρος Βέρμιο.Η εξέταση των κλιματικών χαρακτήρων του όρους Βερμίου το εντάσσουν στο «ορεινά κλίματα» η » οροκλίμα «.  Ο καιρός  επηρεάζεται από τα γύρω βουνά και τον Ποταμό Αλιάκμονα και τις λίμνες που σχηματίζει σε χαμηλότερο υψόμετρο από το Κέντρο. Το καλοκαίρι μπορείτε να υπολογίζετε σε δροσερές ημέρες (συχνά με θερμοκρασίες  κάτω των 30 °C  και σαφώς 10°C λιγότερους από την Βέροια – Κοζάνη  ). Οι περισσότερες ημέρες του Αυγούστου είναι λίγο πιο ξηρές και πιο σταθερές απ΄ ότι του Ιούλιου.  Τις βροχερές ημέρες, η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί περίπου 10 ° C  κάθε φορά. Σε δροσερές νύχτες το καλοκαίρι η  θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους ~ 20 ° C.  Συνήθως υπάρχει αρκετή πρωινή υγρασία στα χόρτα και τις τέντες, αλλά γρήγορα στεγνώνει.Περιστασιακά, το καλοκαίρι εμφανίζονται αρκετές εαρινές-θερινές βροχοπτώσεις με την μορφή καταιγίδας ,οι οποίες ήταν εντονότερες σε μεγάλα υψόμετρα 1650-2052 m.

Οι Σκηνές επομένως πρέπει να είναι καλά ασφαλισμένες σε κάθε περίπτωση.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥ  ΒΕΡΜΙΟΥ

Η θερμοκρασία διαμορφώνεται κυρίως, το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο, την έκθεση στον ήλιο, καθώς και το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον χάρτη των μέσων ετησίων θερμοκρασιών στον Ελλαδικό χώρο , το όρος Βέρμιο βρίσκεται ανάμεσα στις ισόθερμες των 15.5 και 16.5°C.

ο καιρός στην Καστανιά

[/spoiler]

[spoiler title=»Κανόνες Προστασίας Νέων»]

Το Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς είναι κατά κύριο λόγο ένας χώρος για παιδιά και νέους.
Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους. Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ.

Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).

Η Σύμβαση αυτή είναι μια θεσμική βάση για παιδιά, εφήβους και ενήλικες που πρέπει να συμμορφώνονται. Οι συνοδοί βαθμοφόροι πρέπει να εξασφαλίσουν την συμμόρφωση όλων στην σύμφαση αυτή.

[/spoiler]

[spoiler title=»Κανόνες Κέντρου»]

   • Ο Αρχηγός του τμήματος, είναι υποχρεωμένος να παραδώσει στον Αρχηγό του Κέντρου, πλήρη ονομαστική κατάσταση των ευρισκομένων μέσα στο Κέντρο με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο Γονέων (την φωτοτυπία των συμμετασχόντων στην δράση από τον φάκελο εκδρομής)και συμπληρωμένο τον στατιστικό Πίνακα
   • Για κάθε νέα άφιξη ή αναχώρηση κατασκηνωτή θα πρέπει να γίνεται άμεσα γνωστή στο Αρχηγείο του Κατασκηνωτικό Κέντρου.
   • Το κατασκηνωτικό Κέντρο διατηρεί το δικαίωμα του έλέγχου της ορθότητας των στοιχείων που δηλώσατε (αριθμό διανυκτερευόντων ,χώρος διαμονής κτλ)
   • Γνωστοποιείται στον υπεύθυνο του Κατασκηνωτικού η ημερομηνία οργανωμένης επίσκεψης-εκδρομής των Γονέων.
   • Είναι υποχρεωτικός ο ορισμός ενός βαθμοφόρου του τμήματος ως «βαθμοφόρος Πυρασφάλειας».
   • Είναι υποχρεωτικός ο ορισμός ενός βαθμοφόρου του τμήματος ως «χειριστή των ηλεκτρολογικών Πινάκων και βανών Ύδρευσης»
   • Υπεύθυνοι για τους χώρους του Κατασκηνωτικού Κέντρου κατά την διάρκεια της δράσης είναι τόσον ο Αρχηγός του τμήματος όσο και το επιτελείο του οποίοι καθημερινά ελέγχουν και φροντίζουν τους Χώρους καθώς επίσης επισημαίνουν τυχόν επικίνδυνα σημεία μέσα στο κατασκηνωτικό που τυχόν εντοπίστηκαν.
   • Τα Υλικά και τα εργαλεία παραδίδονται με την λήξη της κατασκήνωσης, στην άριστη κατάσταση που παρελήφθησαν, άλλως κάθε καταστροφή ή απώλεια χρεώνεται και εξοφλείται άμεσα. Για την ασφάλεια, από την χρήση υλικών και εργαλείων, υπεύθυνος είναι ο Αρχηγός του Τμήματος, ο οποίος και χρεώνεται ( με έντυπο ) όλα τα παραπάνω.
   • Η συμπεριφορά όλων απέναντι στους υπαρχηγούς του Κέντρου θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική, και οπωσδήποτε τέτοια που να συμβαδίζει το Προσκοπικό Πνεύμα.

Δάση
Το δάσος είναι χώρος παρακολούθησης και ανάπαυσης. Τα παιδιά κάτω των 11 ετών πρέπει να επιβλέπονται.

Κυνήγι,ψάρεμα κλπ
Το κυνήγι των ζώων και το ψάρεμα απαγορεύονται.

Χρήση υλικών και εργαλείων
Το κατασκηνωτικό κέντρο Καστανιάς διαθέτει κατασκηνωτικό υλικό και εργαλεία, και μπορεί να τα ενοικιάσει έναντι μικρού τιμήματος για όλη την διάρκεια ή μέρος της κατασκήνωσης στο ενδιαφερόμενο τμήμα, ή άτομο.
Αυτά παραδίδονται με την λήξη της κατασκήνωσης, στην κατάσταση που παρελήφθησαν, άλλως κάθε καταστροφή ή απώλεια χρεώνεται και εξοφλείται άμεσα. Για την ασφάλεια, από την χρήση υλικών και εργαλείων, υπεύθυνος είναι ο Αρχηγός του τμήματος, ο οποίος και χρεώνεται όλα τα παραπάνω.

Πρόγραμμα
Εφόσον υπάρχει ή δυνατότητα προσφοράς προγραμμάτων, επί αμοιβή, αυτά προαναγγέλλονται, και γνωστοποιούνται στους Αρχηγούς. Έτσι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για πρόγραμμα χρήσης ποδηλάτου, βουνού, τοξοβολίας, αναρρίχησης, ορειβασίας, πορείας επί χάρτου, ιχνηλασίας. Το πρόγραμμα εκπονείται και προγραμματίζεται από το επιτελείο του κατασκηνωτικού κέντρου Καστανιάς. Εξυπακούεται ότι υπάρχουν τα κατάλληλα εφόδια και υλικά και ο υπεύθυνος εξειδικευμένος Βαθμοφόρος ή συνεργάτης.

Ασφάλεια χώρου
Ο Αρχηγός στην έναρξη κάθε κατασκήνωσης, φροντίζει για την γνωριμία των κατασκηνωτών με τον χώρο.
Οι Βαθμοφόροι του τμήματος είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των κατασκηνωτών μέσα στο κατασκηνωτικό κέντρο Καστανιάς.
Το βράδυ πρέπει να κλείνει η κεντρική είσοδος του κέντρου.
Το πλησιέστερο Αστυνομικό τμήμα θα πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα, για την έναρξη της κατασκήνωσης σας.
Το τηλέφωνο του Αστυνομικού τμήματος είναι καταγεγραμμένο στον πίνακα τηλεφώνων πρώτης ανάγκης,και ανηρτημένος σε εμφανές σημείο πλησίον του τηλεφώνου.
Εάν πλησίον του κέντρου ή στον περιβάλλοντα αυτού χώρο, υπάρχουν επικίνδυνα σημεία του εδάφους που δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση, τότε αυτά επισημαίνονται με ταμπέλες, φράκτες κ.λ.π. και γίνονται γνωστά με κάθε τρόπο στον Αρχηγό, στα παιδιά και γενικά στους χρήστες.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας, όλοι οι ευρισκόμενοι στο κατασκηνωτικό κέντρο Καστανιάς με ευθύνη του Αρχηγού και του επιτελείου του προστατεύονται σε κάθε στεγασμένο και ασφαλή χώρο που διαθέτει

Ξύλεια
Προσοχή μην πελεκάτε οπουδήποτε (υλοτομία ) παρά μόνο στον ειδικό χώρο υλοτομίας. Μετά την δουλειά σας μαζέψτε τα τσαλάκια και τα πε¬λεκούδια .
Προσοχή κόβεται την ξυλεία που σας δόθηκε για τις κατασκευές σας .Κάποιοι και πλήρωσαν και προσπάθησαν για να συγκεντρωθεί.

Τζάκια -Πυρές
ΜΗΝ ανάβετε πουθενά φωτιά ,στον εξωτερικό χώρο, παρά μόνον στον Χώρο Πυράς και μετά από έγκριση της πυροσβεστικής και του Αρχηγού του Π.Κ.Καστανιάς.

Πρατήριο κέντρου
Το πρατήριο του Κέντρου διαθέτει αναμνηστικά μπλουζάκια,κούπες,ντόμινο,πάζλ,μπρελόκ,κομπολόγια κθώς και άλλα είδη τα περισσότερα εκ’ των οποίων είναι άμεσα διαθέσιμα.

Ύπνος
Οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από 15:00 μμ έως17:00 μμ το μεσημέρι και από 23:00 μμ έως 07:30 πμ. το βράδυ.
Απαγορεύεται η χρήση κουβερτών έξω από τα υπνοδωμάτια ή για άλλη χρήση.
Απαγορεύεται ο ύπνος στον χώρο του τζακιού και σε οποιδήποτε χώρο ο οποίος δεν είναι ορισμένος ως υπνοδωμάτιο
Οι επισκέπτες των κατασκηνωτών, οφείλουν με ευθύνη του Αρχηγού του τμήματος, να μην ενοχλούν τους υπολοίπους κατασκηνωτές, περιφερόμενοι άσκοπα στους κοινόχρηστους χώρους του κατασκηνωτικού κέντρου Καστανιάς.

Απορρίμματα-Καθαριότητα
Προσοχή στα απορρίμματα γενικά. Τοποθέτησε τα σε γερές- και καθαρές- σακούλες, δεμένες• γερά και ΡΙΞΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ !!!!!

Οχήματα
Να είναι σταθμευμένα στο ορισμένο χώρο παρκινγκ. Μόνο για παράδοση και παραλαβή της τροφοδοσίας η είσοδος μέχρι το καταφύγιο επιτρέπεται.

Κάπνισμα-Οινοποσία
Απαγορεύεται η οινοποσία και το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους από σεβασμό προς τους άλλους και εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας

Ατυχήματα, τραυματισμοί και ασθένειες
Στο αναρρωτήριο εισάγεται κάθε ασθενής κατασκηνωτής για μικρό χρονικό διάστημα και εφόσον θεωρηθεί σκόπιμο, πρέπει να διακομιστεί στον πλησιέστερο ιατρό, Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο με ευθύνη του αρχηγού δράσης.

Χρήση – καθαριότητα – χώρων υγιεινής
Το κέντρο θα παρέχει στους χρήστες υλικά απαραίτητα για την καθαριότητα και την υγιεινή αναλογικά της δύναμης του τμήματος (χαρτί w.c–σακούλες απορριμμάτων – απορρυπαντικά).
Όλοι οι χώροι που χρησιμοποιούνται από το τμήμα, οφείλουν να διατηρούνται καθαροί .
Ιδιαίτερη σχολαστικότητα απαιτείται στους χώρους υγιεινής .
Υπεύθυνοι γι αυτούς, είναι ο Αρχηγός του τμήματος ο οποίος καθημερινά ελέγχει και φροντίζει τους χώρους.
Μετά την λήξη της δράσης ο χώρος παραδίδεται στον Αρχηγό του κέντρου καθαρός και τακτοποιημένος(Τα έπιπλα που χρησιμοποιήσατε συγκεντρώστε τα όταν μπορείτε στο σημείο που τα βρήκατε ,Σκουπίσετε και να σφουγγαρί¬σετε το υπνοδωμάτιο , το σαλόνι. την σκάλα και τον διάδρομο . Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχάσετε την Τραπεζαρία και την κουζίνα – μαγειρείο και τον χώρο τζακιού καθώς και κάθε άλλο χώρο που χρησιμοποιήσατε, ΜΗΝ αφήσετε τις τουαλέτες βρώμικες .Μάζεψε τα χαρτιά και πετάξετε τα στους κάδους Καθαρίστε τα μαγειρικά σκεύη)
Σε διαφορετική περίπτωση ο Αρχηγός του κέντρου δικαιούται να ζητήσει την οικονομική αποζημίωση για καθαριότη τα του χώρου από συνεργείο καθαρισμού

ΑΦΙΞΗ

[/spoiler]